Sluit

Breng je stem uit!

Terug naar overzicht

STEM OP DE NIEUWE VLAAMSE JEUGDRAAD!

Van 4 tot 19 november organiseert de Vlaamse Jeugdraad nieuwe verkiezingen. En die zijn enorm belangrijk voor jouw jeugdbeweging of vereniging. Want naast alle kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel, vertegenwoordigt de Vlaamse Jeugdraad ook alle jeugdorganisaties. Jouw stem zorgt dus voor meer en beter jeugdbeleid!

Laat ons beginnen bij het begin: wat is de Vlaamse Jeugdraad eigenlijk? Wel, zij zijn de officiële adviesraad van de Vlaamse Regering voor alles wat te maken heeft met kinderen, jongeren en jeugdorganisaties. Die adviesraad bestaat uit jongeren. De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben op kinderen, jongeren en hun organisaties. Soms trekt de Jeugdraad op eigen initiatief eens aan hun oren en geeft hen de frisse ideeën van jongeren mee. De Vlaamse Jeugdraad brengt ook op eigen houtje advies uit over thema’s die kinderen en jongeren superbelangrijk vinden.

Elke drie jaar verkiest de Vlaamse Jeugdraad 16 nieuwe adviseurs: 8 jongeren en 8 jeugdwerkers. Die 16 adviseurs vertegenwoordigen dan drie jaar lang de dromen van jongeren en zorgen bij politici, ministers en heel wat organisaties in Vlaanderen en Brussel.

Breng je stem uit!

Vanaf 4 tot 19 november kan iedereen tussen 12 en 30 jaar oud stemmen op wie de dromen en zorgen van jongeren mag gaan verkondingen bij de politiek. Door je stem uit te brengen op vlaamsejeugdraad.be/stem zorg je er mee voor dat politici meer moeten luisteren naar kinderen en jongeren.

Je kiest zelf welke jongeren jouw stem mogen vertegenwoordigen. Hier kan je de kandidaten al terugvinden. Daarnaast mag je ook stemmen op thema’s die jij belangrijk vindt. Wie stemt maakt bovendien ook kans op coole prijzen!

Wat deed de Vlaamse Jeugdraad al voor jongeren?

  • Tijdens de coronacrisis voerde de Vlaamse Jeugdraad maandenlang actie zodat kinderen en jongeren terug op kamp konden, jongeren opnieuw met vrienden mochten afspreken en dat jongeren niet vergeten werden door het overlegcomité.
  • De Vlaamse Jeugdraad pleitte voor meer lessen over de klimaatcrisis op school. 
  • De Vlaamse Jeugdraad voerde actie voor meer investeringen in het jeugdwerk en in jeugdlokalen en jeugdhuizen.
  • De Vlaamse Jeugdraad schreef een advies over Mentaal Welzijn en zorgde er zo meer voor dat er snellere en effectievere mentale ondersteuning voor jongeren komt.

Hoe moet je stemmen?

  • Surf naar vlaamsejeugdraad.be/stem.
  • Hou je It’s me of E-ID kaartlezer bij de hand.
  • Duid minimum 1 en maximum 8 jongeren aan die jouw stem mogen vertegenwoordigen bij de politiek.
  • Kies één of meerdere thema’s die jij hoger op de agenda van onze ministers wil plaatsen.
  • Bevestig je stem met It’s me en E-ID.

Wil je graag meer te weten komen over de Vlaamse Jeugdraad? Surf dan naar vlaamsejeugdraad.be of volg Vlaamse Jeugdraad op Instagram of TikTok.