Sluit

#jeugdwerkwerkt

Terug naar overzicht

#jeugdwerkwerkt #bedanktjeugdwerkvrijwilliger #vrijwilligerswerk

De Ambrassade lanceert vandaag de campagne ‘Bedankt jeugdwerkvrijwilligers’. Met een videocampagne roept de organisatie op tot meer waardering voor vrijwilligers in het jeugdwerk.

Klik hier om de campagnevideo 'Bedankt jeugdwerkvrijwilligers' te bekijken.

De zomermaanden zijn hoogdagen voor het Vlaamse en Brusselse Jeugdwerk. De Ambrassade en het voltallige Vlaamse en Brusselse jeugdwerk lanceren net voor de start van de jeugdwerkzomer de campagne 'Bedankt Jeugdwerkvrijwilligers'. Met een campagnevideo roept De Ambrassade ouders en opvoedingsverantwoordelijkheden op om de leiders, monitoren, kookploegen en alle betrokkenen van zomerkampen en jeugdactiviteiten vaker uitdrukkelijk te bedanken.

Tijdens de zomer gaan er maar liefst 23.600 kampen en jeugdactiviteiten door, gaande van tentenkampen in de Ardennen tot een 4-daagse workshop waarin kinderen veilig met drones leren vliegen. Die brede waaier aan jeugdactiviteiten is enkel mogelijk dankzij het engagement van naar schatting 100.000 jonge vrijwilligers. En die vrijwilligers verdienen volgens De Ambrassade meer erkenning voor wat ze doen. Want ook deze zomer kiezen tienduizenden jongeren voor een engagement in het jeugdwerk. En dat is geen evidentie. De zomermaanden zijn er namelijk ook om te ontspannen, te studeren, te werken en te reizen. Met de campagnevideo wil De Ambrassade jong vrijwillig engagement meer en positiever onder de aandacht brengen. De Ambrassade doet oproep om jonge jeugdwerkvrijwilligers vaker expliciet te bedanken.

Het hart van het jeugdwerk is én blijft vrijwilligerswerk. Zonder de inzet van meer dan 100.000 jonge vrijwilligers zou ons jeugdwerk nooit het sterkste van Europa zijn. We staan er dan ook nog te weinig bij stil dat ze voor zo’n engagement kiezen tijdens hun vakantiemaanden. Het jeugdwerk is een plek waar jongeren op een informele manier kunnen leren, waar ze talenten ontwikkelen en verantwoordelijkheid kunnen opnemen. We strijden er met De Ambrassade voor dat elke jongere zich binnen het diverse Vlaamse en Brusselse jeugdwerk ten volle kan ontplooien.

De voorbije jaren waren bijzonder pittig voor jeugdwerkvrijwilligers. Ze werden overladen met beperkende veiligheidsvoorschriften voor de coronapandemie, er was een verminderde instroom aan monitoren (door een gebrek aan animatorsvormingen ten gevolge van de pandemie) en het jeugdwerk verscheen meermaals in de media met topics rond alcoholgebruik en overlast. Desondanks bleven ze er doorheen het jaar, maar vooral tijdens de vakantiemaanden, staan om kinderen en jongeren de tijd van hun leven te geven. Volgens De Ambrassade is het positief ondersteunen van vrijwilligers essentieel zodat ze hun engagementen verderzetten. Met de campagne wil De Ambrassade vrijwilligers niet enkel bedanken, maar ook meer jongeren aanzetten om een rol als vrijwilliger in het jeugdwerk op te nemen. Op het speelplein beleef je de zaligste momenten, maar af en toe duiken er ook serieuze uitdagingen op. Het is dan aan ons als monitoren om een oplossing te vinden. Wanneer je aan het einde van het kamp of de dag waardering en vertrouwen krijgt van ouders is dat gewoon een heel fijne boost voor je engagement. Het geeft zelfs meer energie om nog eens zo’n kamp op poten te zetten.

De jeugdwerkzomer in cijfers

  • In de zomer gaan er 23.600 kampen en activiteiten door.
  • Alle jeugdinitiatieven van het jeugdwerk en lokale besturen bereiken 1 miljoen kinderen en jongeren tijdens de zomermaanden.
  • Doorheen de zomer zijn er maar liefst 95.782 vrijwilligers, animatoren en medewerkers actief binnen het jeugdwerk.
  • 60% van alle jeugdbewegingskampen gaan door in Vlaanderen of Brussel.
  • Er zijn 700 Vlaamse jeugdverblijven en kampeerterreinen, samen maken die elk jaar maar liefst 2.8 miljoen overnachtingen mogelijk